Digitaal Huis Wageningen

Voor vragen over digitaal contact met de overheid kun je nu naar de bblthk

In de bblthk in Wageningen is sinds 12 mei een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Bedoeld voor iedereen die het lastig vindt om digitaal contact met de overheid te leggen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over werk en zorg, over de verlenging van een rijbewijs, opgave van belastingen of aanvragen van de AOW.

Rick en Rieke zijn in de Wageningse bblthk het gezicht van het IDO. “Het is gratis, je hoeft geen lid te zijn van de bblthk en een afspraak is niet nodig”, zegt Eline de Visser, de projectleider die de komst van het IDO naar Wageningen voorbereidde. Je kunt elke middag vanaf 12 uur, en zaterdag al vanaf 11 uur, zo op ze afstappen en ze je vraag of probleem voorleggen.

Het IDO komt voort uit het overheidsprogramma digitale inclusie. Want nu communicatie met de overheid steeds digitaler verloopt, zou dit voor iedereen eenvoudig toegankelijk moeten zijn. Ook voor ouderen, laaggeletterden en werkzoekenden.

Een eerste groep van vijftien bibliotheken is twee jaar geleden al met een IDO gestart en andere bibliotheken in het land volgden de afgelopen maanden. Nu, sinds de opening ervan op donderdag 12 mei, sloot ook de bblthk in Wageningen zich aan. Ze gaan dit doen in samenwerking met allerlei lokale partners zoals Startpunt, Welsaam of de Woningstichting die mensen de weg kan wijzen.

Bblthk-directeur Manja Mekking verwacht veel vragen. “Met de coronacheck-app was de aanloop boven verwachting”, zegt ze. “We konden in een paar weken tijd meer dan 300 mensen helpen.”

Projectleider De Visser constateerde bij bibliotheken waar al langer een IDO functioneert, dat veel vragen de afgelopen maanden behalve over die app, gingen over de Digid of de zorg. Ze kwamen van oudere mensen, maar ook van jongeren. “Als je 18 wordt, zijn er plots allerlei dingen die je moet regelen. Denk aan rijbewijs, studie, werk, zorgverzekering en dergelijke”, zegt ze. “Het is fijn dat je dan bij een persoon terecht kunt in plaats van weer een digitaal loket; bij een echt mens.”

Veel mensen komen na vergeefse pogingen van achter hun beeldscherm met enige stress en misschien ook met frustratie. “Dan is het ook belangrijk om eerst eens goed te luisteren. Waar zit precies het probleem?” Dat is ook de intentie van het duo van het IDO, Rick en Rieke, in de bblthk.

Kijk ook even hier op de site van de bblthk Wageningen, hier voor landelijk informatie of kijk naar dit filmpje.

 

Tekst en foto: Ton van den Born