Er start een nieuwe basistraining voor vrijwilligers in de Week van Lezen en Schrijven. Die week begint op 8 september, dus reageer snel. Zo’n training bestaat uit drie bijeenkomsten waarin je wordt voorbereid op begeleiding als vrijwilliger bij het Digitaalhuis Wageningen.
Als vrijwilliger werk je meestal een-op-een met iemand aan verbetering van spreken, lezen en schrijven van Nederlands. Soms komen mensen met leervragen over digitale vaardigheden die we in het Digitaalhuis kunnen oppakken.
Mensen die met een vraag voor verbetering van taal of digitaal naar de bbblthk komen, verschillen naar niveau. Wij koppelen die mensen aan een vrijwilliger voor begeleiding.
Als vrijwilliger werk je wekelijks zo’n één tot anderhalf uur met iemand aan diens leervraag. Dat kan iemand zijn die we aanduiden als NT1 (Nederlands als eerste taal) of als NT2 (Nederlands als tweede taal).
Je spreekt af in de bblthk. Je maakt gebruik van het aanwezige materiaal dat aansluit bij de leervraag. Afhankelijk van de leervraag begeleid je iemand voor een aantal weken tot een jaar. Je begeleidt iemand op de basisvaardigheden waar jij de meeste affiniteit mee hebt. Dat is meestal taal, maar het kan ook om digitale vaardigheden gaan of, heel soms, rekenvaardigheden.
Je krijgt dan een lidmaatschap van de bblthk, professionele coaching en er zijn ook maandelijkse bijeenkomsten met andere taalcoaches, in het Vrijwilligerscafé. En wat het werk zo de moeite waard maakt is dat je kunt zien dat mensen vaak groeien en meer zelfvertrouwen krijgen. Ze kunnen dan vaak beter meedoen aan de samenleving.
Kijk hier voor meer informatie over de training.