Taal & Digi Punt loopt nu: ‘heel waardevol’
Het Taal & Digi Punt is begin november 2024 gestart. Een van de mensen van het team is Angeline van Hoef. Een interview over hoe het Taal & Digi Punt werkt en hoe ze het ervaart. Ze vindt het ‘heel waardevol’ dat dit er nu is. “Leuk dat je nu met een team het spreekuur doet”, zegt ze. “Je kunt met elkaar sparren over de vragen die binnenkomen. En je kunt mensen ook direct naar het Oefenplein of het IDO (informatiepunt digitale overheid) sturen.”
Angeline van Hoef werd in 2017, ongeveer een jaar na de start van het Digitaalhuis in Wageningen, vrijwilliger. Ze is ook vrijwilliger bij de Voedselbank en vindt het vooral heel leuk om met andere mensen samen iets aan te pakken. Zoals het spreekuur. Ze doet sinds een paar jaar dat spreekuur en is nu een van de mensen in het team van het Taal & Digi Punt.
Drie mensen
Het Taal & Digi Punt is vier dagen per week, dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur. Er is ook nog een speciaal spreekuur, alleen van het Digitaalhuis, op dinsdag van 18.00 tot 19.30. In het grote lokaal op de eerste verdieping van de bblthk zitten dan vaak drie mensen. Medewerkers van de bblthk en vrijwilligers van het Digitaalhuis.
Op het Oefenplein kun je zelfstandig oefenen met de Nederlandse taal en digitale vaardigheden. Gratis en voor iedereen toegankelijk, dus ook zonder lidmaatschap van de bblthk.
De ruimte is ook in drieën verdeeld. Je loopt tegen het IDO aan, meteen links zitten de mensen van het Digitaalhuis en achteraan begeleidt iemand de mensen die voor het Oefenplein komen.
Op dat Oefenplein kan je zelfstandig oefenen met de Nederlandse taal en digitale vaardigheden. Gratis en voor iedereen toegankelijk, dus ook zonder lidmaatschap van de bblthk.
Meer bezoekers
“Ik denk dat we meer bezoekers hebben dan voorheen”, zegt Van Hoef. Voor taalvragen, vooral NT2’ers, en ook steeds vaker voor digitale vragen. Hoe moet dit of dat met mijn smartphone, tablet of laptop?
Mensen voor het Oefenplein komen vaker terug. “Taalaanbieder NLtraining stuurt geregeld mensen die zich er melden en in Wageningen wonen naar ons om te kijken of ze kunnen deelnemen aan hun cursussen, betaald door de gemeente Wageningen, of dat ze misschien op een andere manier geholpen kunnen worden. We hebben de informatie over de mogelijkheden voor taalondersteuning (options) in een overzicht gezet en we zijn ook bezig met een flowchart waar nieuwe spreekuurvrijwilligers kunnen zien voor welke ondersteuning mensen in aanmerking komen.”
Wegwijs
Ze werd spreekuurvrijwilliger om meer mensen verder te helpen. “Het is soms wel even puzzelen. Wat is de vraag en hoe kunnen we daarbij helpen? Heeft iemand bijvoorbeeld al een bepaald niveau in Nederlands of begint de persoon op nul? Hoe zit het voor mensen zonder verblijfsvergunning? Het taalcafé is dan een optie. En komen mensen via de universiteit? Het ontwikkelt zich ook; er komen nieuwe diensten en mogelijkheden.”
“Heel waardevol dat dit er is”, zegt ze over het Taal & Digi Punt. “Heel leuk om mensen die bijvoorbeeld willen whatsappen of facetimen een beetje wegwijs te maken. En fijn om hier met een team te zitten. En ook al is er geen aanloop, dan kunnen we altijd vooruit.”