Digitaal Huis Wageningen

Hanneke Jacobs wil mensen meer zelfvertrouwen geven

Hanneke Jacobs (62) heeft iets met mensen en met taal. “Soms hoor je van die grappige taalfoutjes zonder dat mensen dat beseffen”, zegt ze. “Dat vind ik erg leuk. En ook het goochelen met taal. Taalspelletjes.” Dat was en is een hobby. Net zoals muziek bijvoorbeeld, piano spelen, of varen over rivieren of zee. Ze werkte twintig jaar als fysiotherapeut en haptonome in de kinderpsychiatrie. Ze is daarna nog vijftien jaar bedrijfsleider geweest in een juwelierszaak in Wageningen.

Ze kan zich goed voorstellen hoe het voelt als je hier rondloopt en weinig of niets van alle bordjes en teksten langs de straat begrijpt. “Ik merk wel dat ik in het buitenland snel begrijp wat mensen bedoelen, dus ik heb geloof ik wel een bepaald taalgevoel. Maar ik ken ook dat gevoel dat je niets kunt maken van alles wat je ziet aan tekst in het buitenland. Vreselijk. Alleen, ik ben er dan op vakantie en ik hoef er niets mee, maar voor mensen die hier een leven opbouwen, is dat wel anders.”

Ze wil vooral (ook) mensen helpen die Nederlands als eerste taal hebben en merken dat ze toch graag beter willen leren lezen en schrijven. “Ik wil ze helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat ze meer durven, hun zelfbeeld kunnen verbeteren en ook meer zelfacceptatie. Dat vind ik belangrijk. Als ik kan helpen om iemands zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten doordat we bereikt hebben dat die persoon beter kan lezen of schrijven, dan heb ik mijn bijdrage geleverd.”