‘Voorkomen dat je geïsoleerd raakt’
Herman Thunnissen (65) is vrijwilliger voor het spreekuur. Ongeveer eens in de drie weken zit hij aan de Digitaalhuistafel op de eerste verdieping van de bblthk. Daar beantwoordt hij vragen van mensen die willen weten hoe het taalhuis werkt. Dat zijn vooral mensen die zich graag willen ontwikkelen in lezen, schrijven of spreken van Nederlands en soms in digitale vaardigheden.
Taal heeft altijd wel zijn belangstelling gehad, zegt hij, “maar eigenlijk ben ik helemaal geen talenmens.” Hij denkt niet dat hij gemakkelijk vreemde talen leert. Hij leest wel graag en houdt van argumenteren en discussiëren. “Als je goed met taal bent, kun je beter je standpunt verdedigen. Dan luister je waarschijnlijk ook beter naar anderen. Dan verval je niet in geroep en geschreeuw. En dan kun je tot elkaar komen in een goed gesprek.”
Herman studeerde cultuurtechniek, werkte 25 jaar in landbouwkundig onderzoek op het gebied van bodem, water en atmosfeer en heeft negen jaar onderwijs gegeven. “Ik was docent op het technasium in Ede. Dat is een speciale havo-vwo-school met veel aandacht voor onderzoek en ontwerpen. Dat vak gaf ik daar ook.”
Nu is hij behalve vrijwilliger bij het Digitaalhuis ook ‘taalmaatje’ bij het Gilde. “Heel leuk! Je ziet ook echt resultaat.” Taalmaatje houdt in dat je een jaar lang wekelijks met iemand praat over van alles en nog wat. “Ik heb nu in mijn tweede jaar mijn tweede taalmaatje.”
Zijn drijfveer voor zijn inzet voor het Digitaalhuis is vergelijkbaar met de motivatie voor taaldocent en taalmaatje. “Ik kan mensen iets aanreiken zodat ze beter kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. Dat is toch heel belangrijk om te voorkomen dat je geïsoleerd raakt.”