Digitaal Huis Wageningen

Carlo Melger krijgt veel energie van taalhulp

“Bij het Digitaalhuis ben ik nog niet zo lang”, zegt Carlo Melger (63), “maar bij Samenspraak ben ik anderhalf jaar taalmaatje. Ik ben ook vrijwilliger bij het taalcafé in Thuis. En bij het Digitaalhuis help ik nu een mevrouw uit Syrië. Het mooie is dat er in de bblthk zoveel middelen zijn: boeken, spelletjes, internet, het cursusmateriaal van Schrijven & Lezen.”

Hij was bedrijfsleider projecten op een installatiebureau, een technisch beroep. “Taalbelangstelling had ik nooit echt, maar ik ben er nu volop mee bezig. Ik leer ook Spaans. Dan besef je hoe lastig grammatica kan zijn en dat een andere taalomgeving soms heel vermoeiend is. Ik merk het in de begeleiding. Als je een uur bezig bent met een taal die je vreemd is, sluipt er vermoeidheid in en val je sneller terug op je eigen taal.”

Aanleiding om taalvrijwilliger te worden was een interview dat hij had gelezen met een Tsjechische receptioniste. Dankzij taalhulp had ze een baan gevonden.

Melger was drie toen hij met zijn ouders uit Indonesië kwam. Thuis werd direct alleen Nederlands gesproken, want, zegt hij, zijn ouders vonden een goede taalbeheersing belangrijk. “Miscommunicatie ontstaat gemakkelijk als je de taal niet goed spreekt, en dat kan de nodige problemen veroorzaken. Bovendien, als je niet goed met elkaar kunt praten, kun je moeilijker begrip voor elkaar opbrengen.”

Hij vertelt hoe moeilijk het was in Taiwan om de weg te vinden als je alleen Chinese lettertekens om je heen ziet. “Dan kun je je voorstellen hoe het voelt voor mensen die hier komen en geen straatnaambordje kunnen lezen.”

“Ik probeer in mijn taalhulp een sfeer te scheppen zodat mensen zich veilig voelen. Ik zeg dat ze ‘ho’ moeten roepen als ik te snel praat of moeilijke woorden gebruik. Heel mooi dat een man die ik een jaar lang heb begeleid dan grappen zit te maken. Het is ook leuk als je merkt dat mensen elkaar helpen. De een maakt aantekeningen bij de Fabeltjeskrant en een ander zegt: ‘Buurman & Buurman is mijn favoriete programma’. Geweldig! Ik had niet verwacht dat dit me zoveel energie zou brengen.”