Digitaal Huis Wageningen

Het Digitaal Café biedt computerhulp en gezelligheid

Tijdens het interview, kort voor de opening van het Digitaal Café deze vrijdag, loopt de eerste bezoeker al binnen. Jan Voskes en Kevin van Guilik zijn de gastheren van dat café. Elke maand helpen ze mensen met vragen over de apps op hun tablet, de toepassingen van de laptop of de kuren van hun smartphone.

Ze zijn de computerdokters van de bblthk. Ze helpen mensen, zou je kunnen zeggen, met hun digitale gezondheid.

Kevin van Guilik begon tien jaar geleden bij de bblthk. Hij is strategisch informatiemanager bij de gemeente Arnhem. Destijds trainde hij veel senioren in werken met de iPad en hij vroeg zich af wat hij als freelancer zou kunnen betekenen voor de bblthk. Na een gesprek met de directie startte hij in 2012 een voorloper van het Digitaal Café. In de loop van de tijd droeg dat namen zoals ‘het tabletcafé’ en ‘het computeruurtje’.

Jan Voskes, voor zijn pensionering in 2015 werkzaam als adviseur op it-gebied, kwam hem in 2016 helpen. “Ik wilde niet stilzitten,” zegt hij en computers bleven hem interesseren. Hij was een jaar of veertig geleden ooit begonnen met een machine die niet in het cursuslokaal van de bblthk zou hebben gepast, maar nauwelijks een tiende van de capaciteit van een smartphone van nu had.

Zij beheren het Digitaal Café elke eerste vrijdag van de maand. Het is een extra service van de bblthk, voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens corona lag het deels stil. Nu trekt het aan, maar, zeggen ze, “mensen moeten ons opnieuw ontdekken.” Die mensen zijn meestal 55-plus. “Ja, met ‘café’ benadruk je inderdaad het sociale aspect. Het is vaak ook heel gezellig en mensen helpen elkaar.”

“De vragen zijn legio”, vertellen ze. “Ze gaan over software, bediening en alles, tot de interactieve tv aan toe. Over Word, Excel of de e-reader. Over privacy en over het regelen van je digitale nalatenschap. Hij doet iets niet, zeggen mensen, of hij doet raar. Het gaat over alles waar je bij gebruik van je digitale apparaten tegenaan kunt lopen. Soms komen mensen met de tablet nog fonkelnieuw in de doos of ze hebben van de kinderen een tweedehands mobieltje gekregen waar ze geen weg mee weten.”

Veel bezoekers kennen beide cafébeheerders al van computercursussen die ook op vrijdag plaatsvinden. In hetzelfde leslokaal van de bblthk op de eerste verdieping. Na een cursus Windows, WordPress of wat-dan-ook – kandidaat-cursisten mogen ook zelf ideeën aandragen voor nieuwe cursussen – komen ze nog eens langs. Gemiddeld komen er zo’n tien tot vijftien mensen op een avond. Ze worden soms ook doorgestuurd vanuit de bblthk, vanuit het Digitaalhuis of vanuit de Vrijwilligerscentrale.

“Wij moeten wel bijblijven”, erkent Voskes. Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen bij verschillende besturingssystemen en bijvoorbeeld toepassingen voor video-editen of websitebouwen? Maar dat is geen probleem. “We vinden het hartstikke leuk om dat te doen.”

 

Tekst en foto: Ton van den Born