Taalhuisdocent Ivonne de Moor wil mensen graag vleugels geven
“Taal is echt iets concreets waardoor mensen een stap kunnen zetten”, zegt Ivonne de Moor, taalhuisdocent bij het Digitaalhuis in Wageningen sinds half december 2021. “Daarmee kun je de tweedeling in de samenleving aanpakken”, want mensen kunnen doordat ze (beter) leren lezen en schrijven en digitaal vaardiger worden, meer deelnemen aan die samenleving.
“Dat is van jongs af aan voor mij een drive: achterstandsgroepen emanciperen zodat ze een betere toekomst krijgen. Idealisme kun je het noemen, maar ik zou willen dat de kansen beter verdeeld waren. Dat was al reden waarom ik destijds voor een studie Tropische landbouw in Deventer koos.”
Na de studie werkte ze aan plattelandsontwikkeling in Costa Rica. Dat ging bijvoorbeeld over bewustwording van vrouwen. Intussen groeide haar interesse in onderwijs en leerprocessen. “Daar wilde ik meer van weten.” Ze deed een master over volwasseneducatie in Manchester. En ze werkte in informeel volwassenonderwijs bij het Cheshire Development Education Centre. “Gericht op bijvoorbeeld vrouwen met een migratieachtergrond, jongeren met een achterstand en Roma-vrouwen. En op vragen zoals: wat betekent de toekomst voor jou?”
Terug in Nederland, in Deventer, werd ze projectcoördinator bij SamenSpraak en kreeg ze een baan op haar oude school, Hogeschool Van Hall Larenstein. De hbo-instelling verhuisde van Deventer naar Wageningen en Ivonne en haar man zochten een huis in de omgeving, in Rhenen. “Maar we zijn altijd erg op Wageningen gericht geweest.”
Ze vond het erg leuk om daar les te geven, “aan jongeren die vaak erg gedreven waren om iets bij te dragen en ook aan mensen uit Afrika of Azië bijvoorbeeld die voor een master naar Nederland kwamen.”
Met al haar ervaring op onderwijs en leerprocessen, haar maatschappelijke betrokkenheid en de contacten met andere groepen en culturen, heeft ze enige tijd geleden besloten om helemaal ‘deze kant’ op te gaan: taalonderwijs aan NT1 en NT2. Ze is bezig met een opleiding voor NT2-docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (formeel onderwijs) en doet stage bij NLTraining in Ede. “Maar ik wil mijn kennis ook breder inzetten, zoals ondersteuning van vrijwilligers, voorstellen voor nieuwe projecten en de vraag van NT1’ers.” Want, vervolgt ze: “ik zou mensen vleugels willen geven. NT2’ers, en ook NT1’ers die in veel gevallen die vliegende start hebben gemist. Misschien kunnen we ze alsnog een opstapje geven.”
Aldus Ivonne de Moor (53). Ze is geboren in Leeuwarden, getrouwd met Kees en woont sinds 2007 in Rhenen. Ze speelt klarinet in het Rhenens harmonieorkest, heeft, zegt ze, een brede muzieksmaak en houdt ook van wandelen en koken. Nu leest ze Herkomst, het boek waarvoor de Bosnische Duitser Saša Stanišić samen met vertaler Annemarie Vlaming de Europese Literatuurprijs kreeg.
Tekst en foto: Ton van den Born