Digitaal Huis Wageningen

Er gaat een digitale wereld open

Joost IJsselmuiden leert sinds half april digitale vaardigheden van John van der Mast. Bijna elke week verdiepen ze zich in programma’s en mogelijkheden. “Er gaat een wereld voor me open.”

“Ik had altijd een afkeer van digitalisering”, zegt Joost IJsselmuiden (66). “Ik wist er niets van en ik wilde er ook niets van weten.”

Dat kon in zijn werk als verpleegkundige misschien aanvankelijk nog. “Ik ben verpleegkundige in de psychiatrie op de Hoge Born, een psychiatrische kliniek annex biologische boerderij tussen Wageningen en Bennekom.” Hoewel hij sinds kort de pensioenleeftijd heeft bereikt, gaat hij er parttime door. “Echt voor mijn plezier. Er wordt gewerkt vanuit gelijkwaardigheid en respect”, zegt hij. “Dat vind ik het mooie van het werk daar. Een bijzondere plek. Ze zijn er blij mee dat ik nog doorga.”

Toch kreeg hij in de psychiatrie ook te maken met digitalisering. “Bijvoorbeeld omdat ik het elektronisch patiëntendossier moest invullen.” En hij merkte ook dat hij achterliep toen de hele familie over de zorg van zijn vader digitaal communiceerde terwijl hij nog brieven schreef.

De vraag naar digitale vaardigheden werd urgenter toen hij zich meldde voor vrijwilligerswerk in het Midden-Oosten. “Dan wordt verondersteld dat je bepaalde digitale kennis hebt”, zegt hij. Zoals een document bewerken of scannen en als bijlage versturen met een mail. “Dat heb ik intussen geleerd.” Maar er blijft nog veel over. Hij wil bijvoorbeeld leren hoe je een foto kunt maken en versturen met de smartphone en een Powerpoint-presentatie in elkaar kunt zetten. “Ik ben gefascineerd door de mogelijkheden.”

Joost IJsselmuiden meldde zich half april 2019 op het spreekuur van het Digitaalhuis Wageningen. John van der Mast, spreekuurvrijwilliger, dacht, gezien de haast die IJsselmuiden had – hij wilde graag voor 1 oktober veel leren – ‘ik doe dat. Ik heb de ruimte en ga van de zomer ook niet weg.’ Ze zien elkaar sindsdien ongeveer elke anderhalve week. “We spreken één uur af, maar het loopt altijd flink uit.”

“Zodra ik iets geleerd heb, doe ik dat een paar keer zodat ik het onthoud”, zegt hij. Van der Mast heeft hem aangemeld bij Oefenen.nl en hij beschikt nu over het boek Office voor dummies, met uitleg over programma’s zoals Word, Excel en PowerPoint. Zijn trainer-docent, John van der Mast, begon in 1969 in de informatietechnologie (it), in de tijd dat computers nog in de kinderschoenen stonden. Hij heeft vijftig jaar ervaring. “Ja”, erkent hij, “de gebruiksvriendelijkheid is enorm toegenomen. En ook de mogelijkheden. Nu zit er meer in een mobieltje dan destijds in het hele computersysteem van een bankbedrijf.”

“Het is in deze maatschappij toch enorm lastig als je digitaal achterloopt”, erkent IJsselmuiden. Hij vindt het heel fijn dat hij bij het Digitaalhuis terecht kon voor zijn digitale vaardigheden. “Want waar kun je anders die achterstand inhalen? Dit is voor mij een uitkomst.”