Digitaal Huis Wageningen

Meseret krijgt begeleiding in bblthk en op afstand 

 

Tekst en foto: Ton van den Born.

 

“Mijn droom”, zegt Meseret Weldezighi (19), “dat is automonteur worden en zanger.” Op de vraag wat hij dan zingt, begint hij te zacht en melodieus een lied te zingen. Een Eritrese tekst. We luisteren ademloos, Henk Holmer die hem begeleidt vanuit het Digitaalhuis en ik, de interviewer. Het is prachtig.

Twee keer per week spreken ze af sinds het weer kan: Henk en Meseret. Eén keer in de bblthk, voor een lesje met een scherm ertussen, en één keer waarbij ze beiden thuis achter de laptop zitten. Ze gebruiken Teamviewer, een programma dat twee computers met elkaar verbindt. Ze doen dan taalopdrachten die je kunt vinden op Oefenen.nl. Maar voordat het ietsje technischer wordt – hoe dat dan werkt – een paar vragen aan Meseret en zijn begeleider.

“Ik ben zestien maanden in Nederland”, vertelt Meseret. Hij heeft het naar zijn zin in Wageningen: “de mensen zijn aardig. En Henk helpt me heel goed met Nederlandse woorden en klanken.” Meseret zit in de ISK van de Pantarijn, de internationale schakelklas waar nieuwkomers vooral Nederlands krijgen, vijftien uur per week. En verder rekenen, sport, drama en wereldoriëntatie. “Ik heb er een keer een zangworkshop gegeven.”

De een-op-een-les bij het Digitaalhuis is een heel welkome aanvulling. Eerst om spreken te oefenen, en later, lezen en schrijven. Henk Holmer, die dertig jaar lang werkzaam was als programmeur en systeembeheerder, kwam aanvankelijk als vrijwilliger bij het Digitaalhuis om computerondersteuning te geven. Maar mensen komen er toch vooral voor de taal.

Niet zo vreemd dat juist hij met de begeleidingsvorm via Teamviewer aankomt. In een tijd dat door de corona onderwijs sowieso meer online plaatsvindt. “Het kwam misschien door corona, maar ook als je niet per se thuis hoeft te blijven, is het een handige manier om op afstand iemand te begeleiden.”

Oké, nu het technische verhaal, maar het is niet moeilijk. Teamviewer is een programma dat computerhelpdesks wel gebruiken als iemand problemen heeft. De helpdesk kan je computer dan overnemen. Je moet beiden het programma installeren en je wachtwoord geven aan degene die je computer overneemt. Bij elke sessie is het wachtwoord anders. Meseret appt dat naar Henk en dan gaan ze naar Oefenen.nl. Daar kan Henk voordoen wat er moet gebeuren, terwijl Meseret meekijkt. Of Meseret doet een opdracht terwijl Henk meekijkt.