Digitaal Huis Wageningen

Taalles De Nude

Interview en foto door Maarten Boele
Geïnterviewde personen: Ismail, Olha & Chanta (vrijwilligster)

In dit interview zijn Chanta, vrijwilliger taalles bij Solidez en twee cursisten Nederlandse les Olha en Ismail geïnterviewd over de Nederlandse les die ze geven of volgen in huis van de wijk De Nude.

 

Waarom volg je Nederlandse les:

Olha: dan kan ik goed communiceren met Nederlandse mensen. Ik heb in 4 Nederlandse gezinnen gewoond sinds ik vanaf februari 2022 in Nederland ben. Al die gezinnen waren in Wageningen. Nu woon ik in een 4 persoons chalet met mijn man en dochter. Ik ben de laatste tijd op zoek naar een baan en dan is het belangrijk als je Nederlands spreekt.

Ismail: Ik kom hier om Nederlands te leren lezen omdat ik in Nederland wil gaan wonen. Ik lees de Nederlandse taal omdat het belangrijk is om met de Nederlandse mensen te spreken.

Chanta: ik doe dit vrijwilligerswerk omdat het mij in eerste instantie is gevraagd. Vroeger heb ik hier ook zelf gewerkt, bij Solidez. Oud-collega’s vroegen me of ik het leuk vind om mensen Nederlandse les te geven. Ik vond het leuk om na mijn pensioen iets te betekenen. Je geeft nieuwkomers de tools om mee te doen in de Nederlandse maatschappij. Een mooie bijkomstigheid is dat ik ook van andere culturen leer. En visa versa.

 

Wat is het belangrijkste wat je hier hebt geleerd?

Ismail: het belangrijkste wat ik hier heb geleerd is de uitspraak van de Nederlandse taal. Ik spreek al Engels maar Nederlands is toch echt anders.

Olha: Goed leren praten en articuleren. Ik heb hier ook goed geleerd om de werkwoorden goed toe te passen. Ook is Chanta een strenge en vrolijke docent. Dit is een mooie combinatie en daardoor leren we veel in een korte tijd.

 

Vertel je weleens aan je vrienden of familie wat je hier doet?

Ismail: ik bespreek het op mijn werk met mijn collega’s en dat doe ik in het Nederlands.

Olha: ik spreek met de Nederlandse gezinnen, in de winkels en ik zag de Burgemeester in de boekenwinkel en ben toen een gesprek met hem begonnen. En de afspraken in bijvoorbeeld het ziekenhuis doe ik ook in het Nederlands.

 

Wat vind je lastig aan Nederlandse les?

Olha: ik vind veel dingen moeilijk. Bijvoorbeeld de klinkers zoals ui. Letters samen uitspreken is soms best moeilijk.

Ismail: voor mij zijn de lestijden het lastigste.

 

Wat vind je het leukste aan Nederland?

Olha: De natuur en goede bedrijven voor de voedingsindustrie. Ook de afvalrecycling spreekt me aan. De mensen die ik buiten tegen kom zijn blij en vriendelijk. En ik vind hun glimlachen leuk. Ook de schone lucht spreekt me aan. En iedereen zegt hallo.

Ismail: De inclusieve houding van de mensen spreekt me aan. Ik voel me sowieso erg welkom.

 

Wageningen, Huis van de wijk De Nude
11-4-2023