Digitaal Huis Wageningen

Elke maandag ToTaal bij Thuis

De rebus is moeilijk vandaag, vindt Herm. Hij is een van de vijf deelnemers aan het groepje ToTaal dat elke maandagmorgen bij elkaar komt in Thuis. Wageningse mensen met een beperking die al jaren oefenen met taal. Schrijfoefeningen, taalpuzzels, moeilijke woorden, taalspelletjes.

Voorheen deden ze dat onder begeleiding van ROC A12, maar sinds bijna twee jaar geleden is het overgenomen door het Digitaalhuis. Vrijwilligers Ella Hoeneveld en Corry van Bokhorst zoeken de opdrachten uit en helpen met uitvoeren ervan. “We heten ToTaal”, legt Ella Hoeneveld uit, “waarbij je to ook in het Engels kunt lezen: naar de taal toe.” Corry van Bokhorst wilde aanvankelijk Ella wel even helpen in de begeleiding, maar is nooit meer weggegaan.

Herm (31) is hockeyer en ook sportfan. Hij laat zien hoe hij op Facebook de uitslagen van hockeywedstrijden post. Hij woont op De Burgh en is bedieningsmedewerker bij Brownies & Downies. Coen (47) werkt bij Bakker Bas en op de Stadsboerderij. Hij heeft ook al jaren muziekles van Ella, op keyboard. Helga (48) werkt in de catering van Kristal in wijkcentrum De Buurtsche Bocht. Ze houdt van keramiek en schilderen, en “alles met papier”.

Dan Rob (60). Hij woont in het Thomashuis op de weg naar Rhenen. Rob verzorgt dagelijks de kippen en verzamelt eieren op de Willemshoeve. Hij kijkt graag tv, zegt hij, “vooral naar snelle auto’s en mooie vrouwen.” Henny (72) woont op Heimerstein (Zideris), dichtbij de Grebbeberg. Ze houdt van schrijven, kan heel goed breien en praat ook graag Wagenings met Corry. “Vanmiddag gaan we een bureau kopen bij IKEA”, vertelt ze. Zodat ze thuis voortaan aan haar eigen bureau kan schrijven.

Het is in al die jaren dat ze elkaar ontmoeten een hecht clubje geworden. “We beginnen altijd met een rondje over hoe de afgelopen week was. En dan komt er een moeilijk woord, vandaag ‘matineus’.” “Vroeg op”, legt Herm uit. Ja, op maandagmorgen als ze van kwart over 9 tot kwart over 11 taalopdrachten uitvoeren, is dat altijd wel het geval.

Ze buigen zich geconcentreerd over een laatste opdracht voordat de spullen worden opgeborgen. Rob en Herm stappen dan op de fiets, Coen gaat aansluitend naar muziekles, en Helga en Henny wachten op hun vervoer naar huis.

Een nieuw groepslid (wonend in Wageningen)  is van harte welkom, maar moet wel passen in de groep. Opgeven kan bij Liz Spit, de coördinator van het Digitaalhuis. Liz.spit@bblthk.nl 06-37002907.