Digitaal Huis Wageningen

Jan Voskes helpt met digitale vragen

Jan Voskes (66) helpt met allerlei digitale vragen. Hij was adviseur op ICT-beheer bij Cap Gemini. En hij begon een veertig jaar geleden als programmeur. Een loopbaan vol computertechnologie. Liever dan in een stoel te gaan zitten na zijn pensionering, wijst hij nu mensen voor wie digitaal nog een doolhof is, de weg op de computer.

“Ik geef les in Windows, tablets, smartphonegebruik, e-mail. Alles waar mensen vragen over kunnen hebben. Want digitale vaardigheid is echt een noodzaak in de wereld van nu. Dat geldt voor bank- en belastingzaken. Maar ook voor heel veel beroepen waar werkgevers verwachten dat je een computer kunt gebruiken.”

Hij meldde zich bij de bblthk Wageningen. Sinds de zomer van 2016 geeft hij daar nu de cursus Klik & Tik. “Een cursus van drie lessen van twee uur”, legt Voskes uit. “Het gaat over basisbegrippen. Er komen vooral ouderen die iets met de computer moeten of willen en mensen van buitenlandse afkomst voor wie computergebruik echt noodzaak is.”

Toen begin 2017 het Digitaalhuis startte, leek hem dat een mooie aanvulling. Hij is er de specialist voor digitale vragen. “Ik vind het prettig om mensen te helpen”, zegt hij. In computerkneepjes en toetsbehendigheid. “Dat is heel breed en ook heel leuk.”