Digitaal Huis Wageningen

Digitaalhuis is kooklessen gestart voor NT1

Vier enthousiaste NT1-cursisten (cursisten met Nederlands als moedertaal) volgden in juli op donderdagmiddagen kooklessen. “Ze hebben nooit verzuimd”, zegt Digitaalhuisdocent Janneke Vijfvinkel. “Ze waren er altijd.”

Samen met Marjolein Voshart, coördinator van het kookatelier in het Huis van de Wijk Nude en kok op die donderdagen, kijkt ze terug. Inzet was om mensen in contact te brengen met basisvaardigheden (taal, rekenen, digitaal). Liefst in een gezellige sfeer en een praktische context. “Dit was de eerste keer, maar we willen in september of oktober graag door. Met deze mensen, en ook met nieuwe mensen. Die kunnen me bellen.”

Het initiatief dateert van de periode voor corona. “We zochten naar een bezigheid die mensen die deze vaardigheden wilden ontwikkelen, leuk zouden vinden. Wat sluit aan op hun interesses? Koken is vaak een geliefde bezigheid. Maart dit jaar zijn we met de werving gestart. We vroegen onze partners zoals Solidez, gemeente, Startpunt en aangesloten organisaties en Werkpunt inclusief Compleet Mensenwerk, of ze mensen wisten. We vroegen ook bij de Voedselbank, diëtisten en sportcoaches. Uiteindelijk kwamen er vier. Twee mannen en twee vrouwen in de leeftijd van 31 tot 66 jaar.”

Er was voor de kooklessen ook belangstelling van NT2’ers: nieuwkomers en mensen die de Nederlandse taal willen leren. Een prachtige manier om haast onbewust de taal te leren, maar anderstaligen kunnen voor een kookcursus direct bij het Huis van de Wijk Nude aankloppen.

“Het is echt een mooie combinatie”, zegt Janneke Vijfvinkel. “Samen koken en daarbij aandacht voor taal en rekenen. Die basisvaardigheden komen immers op allerlei manieren terug. Dat je een recept voor vier omrekent naar één of twee mensen bijvoorbeeld.” Ze wil ook andere combinaties starten, andere leuke groepsactiviteiten gecombineerd met aandacht voor basisvaardigheden. Daarover wordt binnenkort meer bekend.

Maar eerst de kooklessen. “Die lessen begonnen steeds met theorie”, vertelt Marjolein Voshart. “Bijvoorbeeld aandacht voor voedselveiligheid en hygiëne in de keuken. Of de bewaarwijze en de houdbaarheid van het voedsel. We bespraken ook de recepten. En als huiswerkopdracht vergeleken cursisten bijvoorbeeld prijzen in verschillende supermarkten.”

Ze maakten spaghetti, een salade of vruchtendrankjes. In de recepten vonden ze veel foto’s van de gebruikte producten. Frambozen, mozzarella, volkorenbrood. Gezonde producten liefst. “We keken ook: wat eet je zelf en hoe kan het gezonder?” Aldus Janneke Vijfvinkel. “Het waren allemaal alleenwonende mensen die het ook heel gezellig vonden om met elkaar te eten. Ze hadden veel vragen, er werd veel verteld en er was sowieso veel interactie. Erg leuk! In elk geval één van hen heeft belangstelling getoond om verder te gaan met taallessen bij het Digitaalhuis.”

 

Tekst en foto: Ton van den Born