Digitaal Huis Wageningen

De tweede kookcursus van Digitaalhuis en Solidez

De tweede kookcursus van het Digitaalhuis in samenwerking met Solidez werd donderdag 25 november afgesloten. Met pizza en een fruitdessert. Vier mensen die mogelijk doorstappen naar de taallessen (voor NT1), hebben op de donderdagmiddagen in de maand november gezamenlijk gekookt.

“We hebben van alles geleerd”, zegt Jan van Veluw, de oudste deelnemer. Koken deed hij eerder nooit, maar pas nog heeft hij spaghetti gemaakt voor zijn vrouw. “We kenden elkaar al van Het Werkpunt”, vertelt Stephanie Huiberts. Het Werkpunt is het werkbedrijf van Compleet Mensenwerk. “We doen er bijvoorbeeld inpakwerk.”

Het is voor haar de tweede keer dat ze de kookcursus doet. Ze helpt nu Jasminka Tiric, die slechthorend is, met gebarentaal. Via Stephanie kan Jasminka zonder problemen meedoen.

Meedoen houdt in dat er telkens een gesprek is over voeding, een bespreking van het recept en ten slotte koken ze en eten ze gezamenlijk. Vandaag was er extra uitleg over de houdbaarheid van het eten en werd er gerekend met de hoeveelheden. “We hebben het recept voor vier personen omgerekend naar twee”, zegt taalhuisdocent Janneke Vijfvinkel. “En ook, nog veel lastiger, van vier naar drie personen.”

“Heel leuk”, vindt Jan. Jasminka legt uit dat ze ook heel graag kookt. En Mano Nijenhuis, de vierde deelnemer, vindt het jammer dat het de laatste keer is. “Ja, misschien ga ik nu wel vaker koken.”

Marjolein Voshart, coördinator van het kookatelier in het Huis van de Wijk Nude, schept de pizza’s op. De vier deelnemers, allemaal in een kookschort van het Digitaalhuis, kiezen voor de pizza met vis en broccoli, met salami en paprika of met ananas, kip en spinazie. Jan vertelt dat hij normaal vooral rijst en vlees eet, maar hier eet ook hij meer groenten.

Bedoeling was net als bij de eerste kookcursus om mensen in contact te brengen met basisvaardigheden (taal, rekenen, digitaal). En dat in een gezellige sfeer en een praktische context. De volgende stap voor de kookcursisten is bijvoorbeeld de taalgroep die Janneke op donderdagochtend begeleidt. “We hebben daar nu drie en straks vier mensen.”

Intussen heeft iedereen een tweede pizzapunt gegeten en is het dessert opgeschept. Even is het stil en zit iedereen vooral te genieten van de maaltijd.