Veelgestelde vragen over het werk als vrijwilliger
Hoeveel tijd kost het werk?
De meeste vrijwilligers begeleiden een of twee mensen. Je spreekt wekelijks af, meestal voor een uur. Houd er rekening mee dat je ook enige tijd besteedt aan de voorbereiding van een bijeenkomst en er soms vrijwilligersbijeenkomsten of online webinars georganiseerd worden. Deze zijn meestal ’s avonds. Alles bij elkaar kun je rekenen op 2 à 3 uur per persoon per week.
Waar vindt het plaats?
Zowel de basistraining als de taalbegeleiding vinden plaats in de bblthk. Er zijn speciale ruimtes ingericht op de eerste verdieping om rustig samen te kunnen werken. Hier staat ook een kast met allerlei lesmaterialen die jullie kunnen gebruiken.
Welke vereisten zijn er?
Er worden geen harde eisen gesteld. Wel is van belang dat je affiniteit hebt met het onderwerp, de doelgroep en het begeleiden van mensen. We bespreken je motivatie en ervaring in een gesprek voordat je je daadwerkelijk aanmeldt voor de basistraining. In de verschillende vacatures kun je lezen wat we precies vragen van een vrijwilliger.
Hoort er een opleiding bij?
Voordat je met het vrijwilligerswerk begint, neem je deel aan een basistraining. Deze bestaat uit vier dagdelen, verspreid over 4 weken. De basistraining wordt gegeven door de taalhuisdocent die verbonden is aan het Digitaalhuis.
Moet ik op alle vlakken (taal, rekenen en digitaal) begeleiding kunnen bieden?
Nee, dit is niet nodig. Jij bepaalt bij welke onderwerpen je graag wilt begeleiden. Dit hangt mede af van je interesse en ervaring. Met een grote groep vrijwilligers met verschillende achtergronden en interesses vinden we de beste match voor iedereen die met een leervraag naar het Digitaalhuis komt.
Moet ik zelf lesmateriaal maken?
Nee, dat is niet nodig. Er is heel veel lesmateriaal aanwezig. De taalhuisdocent adviseert je welk materiaal je het beste kunt gebruiken bij de vraag waar je samen met de cursist mee aan de slag gaat.