Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alles rondom het Digitaalhuis? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief. Deze verschijnt vier tot zes keer per jaar en geeft informatie over laaggeletterdheid, nieuws over activiteiten van het Digitaalhuis en onze partners en geeft een inkijkje in het werk van onze vrijwilligers.
Abonneren
Eerder verschenen
Eerder verschenen nieuwsbrieven teruglezen?
Interviews
Wie doen er zoal mee bij het Digitaalhuis? En waarom? Je leest het hier.
Nel van Eijden (73), vrijwilliger in de Pomhorst, deed najaar 2024 een cursus over de smartphone. De Pomhorst is een van de twee buurthuizen waar Rick Breg, medewerker van de bblthk, een smartphonecursus gaf. In de Pomhorst waren er vier cursisten en in de Nude, tien. Ze heeft veel geleerd, vertelt ze. Ze beeldbelt nu geregeld met haar kleinkinderen in Noorwegen.
Lees meer
ajuan Daadleh-Terpstra is in april 2024 gestart als coördinator voor het Digitaalhuis. Taal is veel meer dan een instrument, vindt ze. “Het is ook stem en identiteit.”
Lees meer
Mijn hart ligt daar, zegt Sanaa uit Syrië. Haar man, die tijdens de oorlog gevangen zat, woont er nog. En Zalikha vertelt dat er bij de aardbeving van 6 februari in Turkije en Syrië 57 familieleden zijn overleden en gewond geraakt. Dat hoorde ze pas later, want direct na de aardbeving was er twee dagen lang geen internetcontact mogelijk.
Sanaa en Zalikha zijn twee van de deelnemers van een donderdagse leesgroep van het Digitaalhuis.
Het zijn verdrietige verhalen.
Lees meer
“We willen graag een paar woorden Nederlands leren”, zegt Liuba. De basis, legt ze uit, zoals getallen, maanden, jij, ik, wij; dat soort woorden. Er zijn wel andere manieren, met vertaalapps of Duolingo, maar dat zijn hulpmiddelen.
Lees meer
“Taal is echt iets concreets waardoor mensen een stap kunnen zetten”, zegt Ivonne de Moor, taalhuisdocent bij het Digitaalhuis in Wageningen sinds half december 2021. “Daarmee kun je de tweedeling in de samenleving aanpakken”, want mensen kunnen doordat ze (beter) leren lezen en schrijven en digitaal vaardiger worden, meer deelnemen aan die samenleving.
Lees meer
“Dat je ziet dat je wat bereikt met de cursisten van het Digitaalhuis, dat ze stappen zetten, iets leren dat voor hen relevant is, blij en tevreden zijn met de vrijwilligers die hen begeleiden en dat het voor heel veel mensen, of ze nu komen voor groepen of individuele begeleiding, veel betekent om hier te komen. Daar word ik gelukkig van. En daar ben ik ook echt trots op.”
Lees meer
NLeducatie gaat in zeven gemeenten in de regio taalonderwijs verzorgen. In Wageningen gebeurt dat in samenwerking met het Digitaalhuis. Het is bedoeld voor een groep mensen die op een hoger taalniveau willen komen om bijvoorbeeld een opleiding te doen of een baan te vinden. Dat vertelt Susan Finke, projectleider in de regio.
Lees meer
“Mijn droom”, zegt Meseret Weldezighi (19), “dat is automonteur worden en zanger.” Op de vraag wat hij dan zingt, begint hij te zacht en melodieus een lied te zingen. Een Eritrese tekst. We luisteren ademloos, Henk Holmer die hem begeleidt vanuit het Digitaalhuis en ik, de interviewer. Het is prachtig.
Lees meer
“Als Herman iets uitlegt, doet hij dat met armen en benen”, lacht Ying (33). Ze is een van de zes mensen in het leesgroepje dat donderdagochtend in de bblthk bij elkaar komt. Vandaag (12 maart) is de afsluitende dag. Er is appeltaart en Ying heeft speciaal voor de les een drankje met zoete aardappelstukjes bereid. Samen met Han (22), een vriendin die ze meenam omdat ze liever niet de enige Chinese deelneemster wilde zijn.
Lees meer
Vier enthousiaste NT1-cursisten (cursisten van Nederlandse afkomst) volgden in juli op donderdagmiddagen kooklessen. “Ze hebben nooit verzuimd”, zegt Digitaalhuisdocent Janneke Vijfvinkel. “Ze waren er altijd.”
Lees meer
“Ik waardeer SamenSpraak heel erg”, zegt Marcela Viquez. “Ik was bang voor Nederlands omdat je zoveel fouten kunt maken, maar ik heb mijn woordenschat nu enorm uitgebreid".
Lees meer
De rebus is moeilijk vandaag, vindt Herm. Hij is een van de vijf deelnemers aan het groepje ToTaal dat elke maandagmorgen bij elkaar komt in Thuis. Wageningse mensen met een beperking die al jaren oefenen met taal.
Lees meer
Sandra Feenstra (58) leest hardop voor: “Dit is mijn kamer. Wim zit op een stoel.” Met veel enthousiasme en trots, want ze merkt dat het lezen steeds beter gaat.
Lees meer
Joost IJsselmuiden leert sinds half april digitale vaardigheden van John van der Mast. Bijna elke week verdiepen ze zich in programma’s en mogelijkheden. “Er gaat een wereld voor me open.”
Lees meer
“Het is echt een leuke baan”, zegt Janneke Vijfvinkel. Ze is sinds augustus 2018 taalhuisdocent voor het Digitaalhuis, 18 uur per week. Terwijl Liz Spit vanuit de bblthk de coördinatie doet, is zij meer bezig met ‘de inhoud’.
Lees meer